Wybór tortu w kilku krokach – kształt, ciasto, masa, dodatki


Wybór tortu w kilku krokach – kształt, ciasto, masa, dodatki

Zastanawiasz się, jaki tort zamówić, by zachwycił gości doskonałym smakiem i pięknym wyglądem? Jako doświadczeni cukiernicy podpowiadamy, na co zwrócić uwagę podczas wyboru tortu.

Jaki tort wybrać? W jakiej cukierni zamówić? – to jedne z często zadawanych pytań, którym nie ma co się dziwić. W końcu tort to jeden z ważniejszych „gwoździ programu” rozmaitych uroczystości, swoista… wisienka na torcie, która stanowi słodkie ukoronowanie wyjątkowego dnia.

Tort to rodzaj wykwintnego deseru, składający się z ciasta przekładanego masą (często też nasączanego alkoholem) oraz zdobionego polewą i innymi dodatkami.

Kształt

Tradycyjnie torty mają kształt kwadratu, prostokąta lub koła (więcej ciekawostek na temat kształtów tortów znajdziesz w artykule Historia tortów).

Modne są, oparte na prostokącie czy kole, torty piętrowe – pięknie się prezentują i pozwalają zmieścić na stosunkowo niewielkiej powierzchni znaczną ilość ciasta, którego wystarczy dla wielu gości.

Dużą popularnością w ostatnim czasie cieszą się też torty 3D, mające kształt dowolnego przedmiotu – torty trójwymiarowe to nic innego jak najprawdziwsze, całkowicie jadalne rzeźby (stąd też znane są jako torty artystyczne).

Rodzaj bazy

Bazą tortu może być:

  • ciasto biszkoptowe,
  • ciasto kruche,
  • beza,
  • masa np. z pokruszonych herbatników lub innych ciastek oraz dodatków (orzechów, migdałów itp.).

Klasyczny i najchętniej wybierany tort zawiera zwykle ciasto biszkoptowe – delikatne i rozpływające się w ustach. Za wyborem bazy biszkoptowej przemawia też większa pewność, że tort z nią zasmakuje gościom i będzie łatwiejszy w jedzeniu (w odróżnieniu od bezy, która często się kruszy).

Hitem ostatnich lat są również muffiny z masą, wyłożone na piętrowej tacy. Muffinki nie wymagają krojenia, tak jak tort, gdyż każda z nich może być podana w poręcznej, ozdobnej kokilce.

Dodatki do bazy, masy i polewy

Wyborny smak każdego ciasta można podkreślić lub przełamać odpowiednio dobranym „nasączeniem”, wśród których wyróżnia się:

  • aromaty (wanilia, migdał, pomarańcza, wiśnia i inne) oraz barwniki, w tym również kawa czy kakao, dzięki którym można uzyskać ciasto w ciemnym kolorze,

  • alkohole, np. wino, rum, wódka, brandy i inne (należy jednak pamiętać, że zbyt duża ilość alkoholu może zepsuć cały smak tortu).

O ile aromaty to opcja „bezpieczna”, to w przypadku alkoholu warto zastanowić się, czy weselni goście będą mogli lub chcieli skusić się na zawierający go deser. Czy to z przyczyn zdrowotnych, religijnych czy po prostu poglądowych, niektóre osoby nie spożywają alkoholu w żadnej postaci, jak również unikają zawierających go słodyczy. Przed zamówieniem tortu warto więc zrobić mały rekonesans wśród zaproszonych gości, by nie popełnić faux pas. Jeśli nie jesteście pewni, co wybrać, w naszej cukierni z przyjemnością Wam doradzimy.

Masa

Masa to w zasadzie najważniejszy element ciasta, który nada mu konkretny smak. Wybór masy musi oczywiście iść w parze z rodzajem ciasta (bazy) oraz jego smakiem i barwą.

Masa może opierać się na:

  • śmietanie,
  • budyniu,
  • maśle.

Najpopularniejsze masy do tortów to:

  • czekoladowa,
  • śmietankowa,
  • waniliowa,
  • krówkowa,
  • truskawkowa,
  • malinowa,
  • wiśniowa,
  • cytrynowa,
  • gruszkowa,
  • kawowa,
  • migdałowa,
  • marcepanowa,
  • mascarpone,
  • pistacjowa,
  • piankowa.

Masa może być zarówno jednosmakowa, jak i dwusmakowa. Może być też wzbogacona o różnorodne dodatki, takie jak:

  • owoce – świeże, kandyzowane lub w postaci konfitury,
  • bakalie – rodzynki, orzechy, migdały, wiórki kokosowe itp.,
  • inne – np. ziarna kawowe.

Dekoracje

Eleganckim wykończeniem toru są dekoracje. Trendy w tej kwestii stale ulegają zmianom. Wśród obecnie znanych propozycji wyróżnić można:

  • galaretki i owoce – pyszna i orzeźwiająca kompozycja, dobrze sprawdza się na tortach na wszelkie mniej wymagające uroczystości;

  • klasyczne polewy z kremu maślanego lub masy cukrowej bądź marcepanowej – dobrze spajają tort i nadają mu ładny wygląd, a dodatkowo przyozdobione dekoracjami, takimi jak np. perełki, czekoladowe listki, cukrowe różyczki, kwiaty i zdobienia z bitej śmietany, korkant, lub innymi, zmieniają się w słodkie i eleganckie arcydzieła. W zależności od rodzaju i przeznaczenia tortu, masa może być idealnie gładka, szpachlowana lub koronkowa, jak również ombre (cieniowana), a także ozdobiona elementami wiążącymi się z motywem przewodnim uroczystości (np. wizerunek postaci z bajki na torcie urodzinowym dla dziecka, figurki Pary Młodej na torcie weselnym itp.);

  • „nagi tort” – hit ostatnich lat, z pewnością związany z promowaniem zdrowego stylu życia. Nagi tort składa się tylko z ciasta biszkoptowego przełożonego masą i gęsto udekorowanego owocami. Nie ma na nim żadnej polewy. Pyszny, zdrowszy od tradycyjnych i pięknie wyglądający nagi tort może zaskoczyć i zachwycić gości.

Więcej informacji o różnych dekoracjach tortów przeczytasz też w artykule: Tort weselny. Jakie dekoracje wybrać: klasyczna polewa, owoce, ombre czy „nagi tort”?

+ There are no comments

Add yours